ITSPEA (09.02 – 16.02)

Täielikult Kadunud: Kasutajatele Juurdepääsetavad Arvutisüsteemid (Bulletin Board System, BBS)

Enne World Wide Webi tulekut oli Bulletin Board System (BBS) üks peamisi viise, kuidas inimesed said ühenduses olla, jagada faile, alla laadida tarkvara ja teistega arutada huvipakkuvatel teemadel.

BBS-id olid oma olemuselt väga erinevad tänapäeva internetist – need olid enamasti piiratud ühe arvutiga ja said teenindada ainult ühte kasutajat korraga. Kuigi mõned BBS-id suutsid toetada mitut paralleelset kasutajat, oli see pigem erand kui reegel. Tänapäeval on BBS-id peaaegu täielikult asendunud palju võimsamate ja mitmekülgsemate veebifoorumite, sotsiaalmeedia platvormide ja pilveteenustega.

BBS-ide languse peamiseks põhjuseks oli World Wide Webi plahvatuslik kasv ja internetitehnoloogia kiire areng, mis muutis need süsteemid ebapraktiliseks.

Jätkuvalt Tutav: Käsurea Liidesed (Command Line Interfaces, CLI)


Enne graafiliste kasutajaliideste (GUI) levikut oli käsurea liides (CLI) peamine viis arvutisüsteemidega suhtlemiseks. Kuigi tänapäeval domineerivad graafilised liidesed tavakasutajade seas, on CLI-d endiselt olulised erinevate administraatorite, arendajate ja tehnoloogiaentusiastide seas. Need võimaldavad kiiret ja täpset juurdepääsu süsteemi funktsioonidele, automatiseerimise skriptimisele ning tõrkeotsingutele. Need pakkuvad ka võimsaid tööriistu süsteemi haldamiseks ja konfigureerimiseks.

CLI on säilinud tänu oma efektiivsusele ja paindlikkusele. Linuxi ja Unixi-põhiste süsteemide puhul on käsurea liidesed kesksel kohal, pakkudes kasutajatele võimalust täita keerukaid ülesandeid lihtsate käskude kaudu. Samuti on arendatud kaasaegseid käsurea tööriistu ja keskkondi, mis integreerivad pilveteenuseid ja arendusvahendeid, tõestades CLI-de jätkuvat asjakohasust ka tänapäeva tehnoloogiamaailmas.

Kasutatud allikad:

Lisa kommentaar

Design a site like this with WordPress.com
Alustamine